Kisebbik lányom 27. hétre született 920 grammal. Akinek koraszülött babája van, az tudja mit jelent ez. Akinek most születik korábban, kisebb súllyal a babája, az még nem.... A szülők csak állnak elveszve az újszülött intenzívek labirintusában.

A professzionális orvosi segítséget megkapják maximálisan. De ki támogatja Őket lelkileg? Ki meséli el nekik milyen az élet az újszülött intenzíven? Ki mondja el mikor jöhetnek ki a kórházból, hogy hogyan kell egy korababát cumisüvegről anyamellre szoktatni?

Mert ez egy speciális műfaj.

Utazásom során ebben az ismeretlen világban számos külföldi szakirodalmat végigrágtam, sok szakemberrel konzultáltam a legkülönfélébb korababás szülőket érintő témákról.

Örömmel osztom meg ezeket apránként, hogy akár egy-két embernek is segíthessek.

2011. december 20.

A lefejt tej tárolása és egyéb praktikák

Koraszülött babánknak nagy valószínűséggel az első időszakban lefejt anyatejet kell biztosítanunk. Fejletlen immunrendszerük miatt az anyatej tárolásának körülményeire különös gondot kell fordítanunk.

Személyes higiénia
Bár természetesnek gondoljuk a személyes higiéniát, a fertőzések elkerülése érdekében említsük meg, hogy mi mindre kell figyelnie a fejéssel anyatejet biztosító anyukának. Naponta zuhanyozzunk, ne fürödjünk. A mellet minden fejés előtt mossuk le tiszta vízzel, majd tiszta törölközővel, illetve eldobható papírtörlővel szárítsuk meg. Fontos, ha törölközőt használunk, akkor azt gyakran cseréljük. Érdemes erre a célra pl. az IKEA-ban kapható kis törlőkendőket venni és azt minden egyes használat után lecserélni és mosni. Fontos az alapos kézmosás mellett a körmök tisztán tartása is. A melltartót is minden nap cseréljük le, mossuk ki.

Eszközök tisztítása
A fejéshez használt mellszívó részeit és a tároló edényeket is minden alkalommal fertőtleníteni kell. A fertőtlenítés lehetőleg gőzzel, kifőzéssel történjen, ehhez nem érdemes a drága eszközöket megvenni. Lehet kapni olyan viszonylag olcsó eszközöket, melyeket a mikrohullámú sütőben használhatunk. Ennek előnye, hogy viszonylag gyorsan lehet velük dolgozni, ami azért számít, mert korababánk esetében sokkal gyakrabban van erre szükség és így időt takaríthatunk meg. (vö. Normál születési súlyú babáknál az eszközöket meleg mosószeres vízzel mossuk minden használat után és napi egyszer fertőtlenítjük.) Hideg fertőtlenítésre korababáknál nincs lehetőség.

Lefejt tej tárolása, felhasználása
·       Időtartamok: A lefejt tejet azonnal hűtőszekrénybe kell tenni (4°C). Figyeljünk arra, hogy ne a hűtőszekrény ajtajába, hanem minél beljebb tegyük a tejet. Az így tárolt tejet 24 órán belül fel kell használni. Ha tudjuk, hogy 24 órán belül nem használjuk fel, akkor azonnal fagyasztani kell (-18°C). A mélyhűtött tejet korababák esetében 3 hónapon belül használjuk fel. A fagyasztott tejet lehetőleg a hűtőszekrényben, lassan engedjük fel. Ha mégis sürgősen lenne rá szükség, akkor kíméletesen, meleg vízfürdőben olvasszuk ki. A kiolvasztott, de még fel nem melegített (!) tejet a hűtőszekrényben kell tárolni és 24 órán belül kell felhasználni. A felmelegített, de fel nem használt tejet minden esetben ki kell önteni, újramelegíteni tilos.
·       Tároló eszközök: A lefejt tejet műanyag illetve üveg edényekben tároljuk. Anyatejgyűjtő zacskót ne használjunk korababák esetében (főleg fagyasztásnál), mivel könnyen megsérülhet, kiszakadhat. Minden egyes fejést gyűjtsünk külön edényben. Ha mégis több fejést kell a kis mennyiségek miatt egybe önteni, akkor a lejárat idejénél a legkorábbi fejés időpontját vegyük figyelembe.

Tippek, trükkök
Mivel a lefejt anyatejet 24 órán belül kell felhasználni, valamint a Koraszülött osztály kötött látogatási ideje miatt csak adott időben tudjuk az anyatejet bevinni, ezért különös figyelmet kell fordítani az adagok lejárati idejére. Érdeklődjük meg, hogy mennyi a babánk aktuális adagja és úgy gyűjtsük és vigyük be a tejet, hogy ne kelljen kiönteni azt.
Ha szerencsések vagyunk és sok a tejünk, akkor számoljuk ki mennyire van szüksége a babának, majd ennél egy kicsit többet vigyünk be a kórházba. A maradékot fagyasszuk le.
Ha kevés a tejünk, akkor az egyes fejéseket külön gyűjtsük, hogy minél hosszabb ideig felhasználható legyen minden egyes adag. Érdemes a kórházi látogatás után a kórházban fejni egyet és azt azonnal beadni az osztályra. Ha ezt otthon tesszük, és csak másnap visszük be, akkor a tejet, akkor a 24 órás lejárati idő miatt gyakorlatilag azonnal oda kell adják a babának. (Ha valami miatt erre nincs éppen lehetőség, akkor ki kellene ezt az adagot öntsék).
Ha sok a tej és azt szeretnénk, hogy babánk gyorsan gyarapodjon, akkor a következő trükköt lehet alkalmazni. A lefejt tejet betesszük kis időre a hűtőbe, hogy a zsíros és vizes rész elváljon egymástól. A zsírosabb részt visszük be a babának és a vizeset fagyasszuk le.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése