Kisebbik lányom 27. hétre született 920 grammal. Akinek koraszülött babája van, az tudja mit jelent ez. Akinek most születik korábban, kisebb súllyal a babája, az még nem.... A szülők csak állnak elveszve az újszülött intenzívek labirintusában.

A professzionális orvosi segítséget megkapják maximálisan. De ki támogatja Őket lelkileg? Ki meséli el nekik milyen az élet az újszülött intenzíven? Ki mondja el mikor jöhetnek ki a kórházból, hogy hogyan kell egy korababát cumisüvegről anyamellre szoktatni?

Mert ez egy speciális műfaj.

Utazásom során ebben az ismeretlen világban számos külföldi szakirodalmat végigrágtam, sok szakemberrel konzultáltam a legkülönfélébb korababás szülőket érintő témákról.

Örömmel osztom meg ezeket apránként, hogy akár egy-két embernek is segíthessek.

2012. január 15.

A szopni gyenge korababa etetése - "cumisüveg helyett"


Az alábbiakban egy speciális cumisüveget szeretnék ajánlani, mely tapasztalataim szerint nagyon megkönnyíti az üvegről cicire való átszokást.

Természetesen a legtöbb koraszülött baba Anyukája törekszik arra, hogy mellből szoptassa korababáját, azért ők sok esetben szorulnak cumisüveges etetésre. Mondhatni egy természetes lépcsőfok ez, az ő szopni tanulásukban.
Az eleinte szondán keresztül táplált babáknak már az is nagy kihívás, hogy megtanuljanak üvegből enni. Nem is gondolnánk, hogy mekkora tudomány a „szívás-nyelés-levegővétel” hármas összekoordinálása. Minthogy azt sem gondoljuk át addig, míg nem lesz korababánk, hogy milyen fárasztó munka a cumisüvegből való evés még pl. egy 1600 grammos „nagy” babának is.
A cél, ami a legtöbb koramama szeme előtt lebeg, az a kizárólagos szoptatás. Ám mikor még nem kellően erősek a korababák az anyamellhez, illetve ha valamilyen oknál fogva mégsem jön össze az anyatejes táplálás, akkor bizony cumisüvegre „kényszerülünk”.

Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cumisüvegből eszik a baba!
A Medela kifejlesztette a Medela Calma-t, egy speciális „etető eszköz”-t, melyet nem véletlenül nem hív a cég cumisüvegnek.

A hagyományos verziókkal ellentétben ez az üveg úgy viselkedik, mint az anyamell:
·         a tej csak akkor folyik, ha a baba szív és vákuumot képez;
·         a baba szünetet tarthat a szopás közben, ekkor a tej nem folyik a szájába és lehetősége van levegőt venni. (Ez koraszülötteknél igen fontos, akik eleinte még sokszor pihennek meg evés közben.)


Ez itt nem egy fizetett hirdetés, a mi kicsi lányunkat részben ennek az üvegnek köszönhetően szoktattuk át sikeresen az üvegről a mellre. Csak pozitív tapasztalataim vannak vele, mint a cumisüveges etetés alternatívájával.

Míg kórházban voltunk, addig Dóri lányunk nem volt elég erős még a Calma-hoz sem, ott olyan cumisüvegből kapott enni, amiből folyt a szájába a tej. Ennek nyilvánvaló hátránya, hogy néha fuldoklik a baba a tejben, mikor megállna pihenni. Persze a gyenge korababa még így is elfárad eleinte az evésben.
Azonban ahogy erősödik, szépen meg tud tanulni Calma-ból is enni. Tapasztalataim szerint ez egy fontos lépés a szoptatás felé, hiszen a normál cumisüveggel ellentétben a Calma-val is meg kell küzdenie a babának a tej minden egyes cseppjéért.

Felmerül a kérdés, hogy ha meg kell dolgozni a Calma-ból is az anyatejért, akkor miért használjuk ezt az üveget a mellel szemben. Egy igen fontos különbséget látok én: míg a mellből általában a szoptatás vége felé már nem folyik a tej a korababák erejének megfelelően, addig a Calma-ból minden egyes szívásra elegendő mennyiségű tejhez jut a korababa. És innen már nem is olyan hosszú az út a szoptatásig (legalábbis így utólag). De erről majd később olvashattok blogomban.

Bővebb információk, és az üveg működési elvének részletes leírása a Medela hivatalos honlapján elérhető itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése